маршрути

Велики Преслав – язовир Дервиша –  Дервишов гроб –   горски дом Методиево и обратно – 7 часа

Начало на маршрута – входа на парка

Движението става по асфалтиран път, като за един час се стига до яз. Дервиша. Може това разстояние да се мине с превозно средство. Преминава се язовирната стена, вилната зона и след около 15 минути се стига до беседка и указателно табло, което показва началото на екопътеката „Дервиша – хижа Младост”. Поема се по скоро направен път от горското стопанство, преминава се покрай реката и се тръгва по стар римски път през резерват „Дервиша”, който е обявен за защита на популацията на Див (Конски) кестен. Пътят се изкачва все край реката, преминава се край изоставена каменна чешма, вдясно се издига сграда, която е строена за ловна хижа (полуразрушена). Движението през резервата трае около час, след това се озоваваме на просторна горска поляна. Там се пресичат пътищата за х. Тича, вр. Голяма Въшкадалница (висок 723 м.), х. Патлейна, горски дом Методиево. Сред поляната се намира гроба на дервиша – дервиш е турска дума и означава монах. Според предания, запазени сред местното население, преди векове из тези места е бродил мохамедански монах. След време той изчезнал и на това място се оформил гроб на незнайния дервиш. Когато настанела голяма суша, тук се събирали на молитва за дъжд. Близо до гроба на дервиша се намира Бездъната дупка (Тепсис кою). Местните хора твърдели, че вода проникнала в нея, излиза в река Врана. На дервишова поляна е построен заслон -чудесно място за почивка. Предвидено е място за палене на огън. Маршрутът продължава по билото на Преславска планина в посока на запад. Открива се величествена панорама на яз. ”Тича”. След един час се стига до горски дом Методиево. Хижата се подържа от горско стопанство. Може да приюти туристи при лоши атмосверни условия. Има просторна беседка. Тук през м. май може да се види цъфнал див божур. От горски дом Методиево може да продължим към село Методиево или по маркирана пътека към хижа Младост. Връщането става по обратния път.
Маршрутът дава въэможност да се запознаете с природен резерват „Дервиша” и яз. ”Тича”.

 

В. Преслав, Омуртагов мост, „Малка меча дупка”, „Голяма меча дупка”, хижа Патлейна, В. Преслав

Тръгва се от парка, минава се покрай Археологическия музей и се стига до Боровата гора. По асфалтов път се продължава покрай чешмата Радула, ресторант Омуртагов мост и се преминава моста над река Камчия. Пешеходно това разстояние се преминава за около 45 минути. Поема се в посока към резерват „Патлейна” и след няколко минути се отклонява вляво и се предприема изкачване по склона на Драгоевска планина. Не след дълго, преди да се поеме към билото, може да се разгледа „Малката меча дупка” и да се предвиди време за почивка. Следва движение по билото в посока юг, по маркирана пътека. Панорамата към съседните върхове е внушителна. След около 1 час се стига до „Голяма меча дупка” – пропастна пещера с размери на отвора 3 на 5,50 м., дълбочина над 10 м., дължина 60 м. Пещерата не е облагородена и е недостъпна за наблюдение. През пролетта може да се види находището на жълто Урумово лале, което цъфти в околностите на пещерата. Това е защитен вид растение, включено в Червената книга на България и брането му е забранено. От пещерата пътеката се спуска стръмно надолу, водейки до хижа Патлейна. До нея се стига в рамките на 15 минути. Хижата се намира на 360 м. наморска височина сред широколистна гора и пред нея се разкрива прекрасна гледка. Построена е от 1963 до 1965 година с доброволен труд на много туристи и граждани. От 2011г. е собственост на община В. Преслав. От хижата след 10-минутно слизане по стъпалата се стига до паркинг, откъдето има възможност да се отиде до останките на манастир „Свети Пантелеймон” – важно книжовно средище на Първото Българско царство. Там е намерена иконата на св. Теодор Стратилат, изработена от рисувана керамика. Паркингът е отправна точка и към връх Карабурун (на който се намира телевизионната кула), връх Сланник, хижа Тича. Пътеката е маркирана.
Връщането към гр. Велики Преслав е по асфалтов път. За около 40 минути пеша се стига до ресторант Омуртагов мост, а след още толкова – до града.
Това е един от най-красивите маршрути в нашата планина, защото се съчетават природни дадености с исторически забележителности